Cibule může posloužit jako prevence proti mnoha nemocem, proto se její konzumaci při jídle nevyhýbejte. Nejlepší je samozřejmě v syrovém nezpracovaném stavu, kdy obsahuje všechny vitamíny, antioxidanty a antibakteriální látky a není znehodnocena procesem vaření, při kterém zmiňované látky mizí. Cibule působí zevnitř, ale také zvenčí, kdy může sloužit jako účinná desinfekce poranění. Obsahuje také vitamíny B a C, hořčík, vápník a další zdraví prospěšné látky.
Cibule tlumí zánětlivé procesy v těle, takže je schopná potlačovat také chronická onemocnění. Tlumí tak jejich průběh a přispívá k celkovému zlepšení zdravotního stavu. Díky sloučeninám síry, které obsahuje zabraňuje nástupu Parkinsonovy nemoci. Cibule je také vhodná pro cukrovkáře, protože hladinu cukru v krvi uvádí do normálních hodnot.
Červená cibule na srdce a cévy
Dnešní uspěchaná doba a nezdravý způsob života zapříčinila rozšíření kardiovaskulárních onemocnění v populaci. Vy se jim kromě úpravy svého životního stylu můžete také aktivně vyhnout pravidelnou konzumací cibule. Sloučeniny obsažené v cibuli totiž posilují kardiovaskulární systém lidského organismu. Může za to především antokyan, který obsahuje zejména červená cibule. Tato látka má schopnost zabraňovat krevním sraženinám a také snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Díky tomu je konzumace červené cibule prevencí proti infarktům myokardu a mrtvici.
Další účinky cibule
Pokud si vás našel nějaký virus nebo bakterie, může vám pomoci cibule ke snížení teploty. Právě proto asi každý známe situaci, kdy nám maminka v dětství mačkala šťávu z cibule třeba při chřipce. Některé lékařské výzkumy z posledních let dokonce cibuli přisuzují účinky proti rakovinným buňkám, ideálně pak v kombinaci s kurkumou. U sledovaných subjektů klesl po konzumaci počet maligních buněk. Tuto informaci přinesl americký lékařský časopis Klinická gastroenterologie a hepatologie.