Jsou houby, které prospívají. Jaké zařadit do jídelníčku?

Jsou houby, které prospívají. Jaké zařadit do jídelníčku?

Společnost lze rozdělit na dvě skupiny, a sice na lidi, kteří nemají houby zrovna v lásce a na lidi, kteří je doslova milují. Do jaké skupiny patříte vy? Pokud patříte k milovníkům hub, pak byste do svého jídelníčku měli zařadit hlavně několik z nich. Proč? Důvodem je to, že prospívají lidskému zdraví. O jakých konkrétních houbách mluvíme?  

Jidášovo ucho 

K nejzdravějším houbám vůbec patří například Jidášovo ucho. Této houbě se taktéž říká boltcovitka bezová a nepatří k nejvyhledávanějším hřibům. Je to však velká škoda. Jak jsme zmínili, prospívá zdraví. Najdete ji většinou na starých nebo suchých kmenech bezu černého, případně i na jeho větvích. Pokud ji najdete, připravit si z ní můžete například rizoto nebo se hodí do nejedné polévky či omáčky.  

Jidášovo ucho umí léčit hemoroidy, dále také pomáhá strávením a mimo jiné ulevuje od vysokého krevního tlaku. Je to houba plná potřebných antioxidantů a minerálů, předchází vzniku trombózy a infarktu.  

Hlíva ústřičná 

Hlíva je opět jednou z hub, na kterou houbaři zapomínají nebo kterou ani nechtějí vidět. Je to opět velká škoda, protože není těžké ji najít. Roste po celém světě a velmi často sídlí na pařezech nebo kamenech.  

Co se týče jejích zdravotních účinků, mluvíme zejména o tom, že umí snížit hladinu cholesterolu v krvi, také zvyšuje odolnost proti infekcím nebo podporuje tvorbu červených krvinek.  

Shiitake 

Shiitake nebo také houževnatec jedlý – jedná se o houbu, která je asijského původu. Do svého jídelníčku bychom ji měli zařadit už jenom proto, že má protirakovinné účinky. Poradí si také s bakteriálními i plísňovými parazity, taktéž je vynikajícím zdrojem proteinů nebo zinku, draslíku a aminokyselin.  

V lidovém léčitelství po celém světě se využívá už přes dva tisíce let. U nás si ji lze dokonce vypěstovat ve sklepě, stačí si jen koupit vhodný substrát.