Možná jste si také zamilovali jedinečný a lehký recept, který se zakotvil také v naší kuchyni. Znáte historii tohoto oblíbeného receptu, který vznikl v Itálii?
Žloutky s cukrem jako základ výživy při zotavení
Utřené žloutky s cukrem znaly hospodyně po celá desetiletí. Traduje se však, že v době po druhé světové válce se právě tato kombinace začala používat při stravě lidí, kteří se zotavovali ze zranění nebo nemocí. Kalorická bomba tak dokázala postavit na nohy nejednoho zraněného. Viděno dnešníma očima, kdy se dbá na pasterizaci, a kdy se za každým rohem objevuje salmonelóza, je tento recept již samozřejmě nemožné použít v nemocničním prostředí.
Italská verze vzniku receptu je poněkud hanbatá
Od smíchání žloutku s cukrem už byl jen krůček k tomu, aby se ke směsi přidal sýr mascarpone. Právě tato kombinace se prý objevovala v některých vykřičených domech v oblasti italského Trevisa. Proč právě tam? Traduje se, že dortík plný cukru a síly žloutků se používal jako potřebné afrodiziakum a především zdroj síly pro pánské návštěvníky nevěstinců. Každý si zřejmě představujeme, jak radostně se tímto pokrmem pánové nevalné ctnosti v hampejzech cpali.
Možná to bylo jinak
Rádi bychom tomuto příběhu uvěřili. Možná to ale bylo úplně jinak – nárok na autorství vynikajícího dezertu si mezi sebou totiž uzurpovali dva obyvatelé Trevisa. Jedním z nich byl cukrář, Roberto Liguanotto, který dortík poprvé představil v roce 1969. A druhou byla dáma, cukrářka Speranza Garatti. Ta naopak tvrdí, že recept je její, a že jej tvoří již od roku 1960. Odtud prý její nápad ukradli a dále jej připravovali v podnicích po celém Trevisu.
Kdo ví, která z historek je pravdivá. Možná se italská cukrářka nenadála, že se její recept bude používat i v tamním vykřičeném domě.