Jídlo je něco, bez čeho se nedá žít. Sice se říká, že se déle nevydrží bez vody, ale lidé jídlo tak milují, že spíše nedovedou žít bez něj než bez tekutin. Lidé milují na jídle tu pestrost, tu rozmanitost. V současné době existuje tolik různých kuchyní a každá je zcela jiná. Některá nabízí těstoviny na tisíc způsobů, jiná zase dokáže zapracovat víno do každého pokrmu. Zkrátka a dobře je jídlo něco, nad čím se člověk neustále pozastavuje a nad čím je fascinován.
A ještě více budete fascinováni, když vám prozradíme několik zajímavostí o jídle, o nichž jste doposud neměli možná ani tušení.
Zajímavosti o jídle
- Věděli jste, že průměrný kukuřičný klas má sudý počet řádků? Zkuste to někdy spočítat, průměrně má kukuřičný klas šestnáct řádků.
- Věděli jste, že dříve se používala čokoláda jako platidlo? Lidé ji zkrátka milovali už před tisíci lety, nejen nyní.
- Věděli jste, že až sedmdesát procent olivového oleje není ve skutečnosti olivový olej? Dobře se tedy dívejte na složení. Ostatně tento fakt jen utvrdil myšlenku, že nic není tak úplně zdravé, jak se možná jeví.
- Věděli jste, že se v Tokiu podává zmrzlina s příchutí syrového koňského masa? Tato zmrzlina se podává v jednom z tokijských zábavních parků.
- Věděli jste, že potravinářské červené barvivo se vyrábí z vysušených těl hmyzu? Jedná se o barvivo karmín.
- Věděli jste, že ananas může ničit chuťové pohárky na jazyku? Obsahuje totiž takzvaný enzym bromelain, který štěpí bílkoviny a který tak následovně ničí chuťové pohárky na jazyku.
- Věděli jste, že Oklahoma má státní zeleninu? Tento stát má za národní zeleninu vodní meloun, který je známý tím, že je tvořen z devětadevadesáti procent jenom vodou.
- Víte, z čeho se vyrábí kastoreum, jež se používá při výrobě cukrovinek? Díky své vanilkové vůni (či vůni připomínající vanilku) se kastoreum při výrobě cukrovinek skutečně používá, ovšem ve skutečnosti se jedná o výměšek pachových žláz bobrů.