Otázka je zřejmá. Je vepřové sádlo zdraví škodlivé? Odpověď – není. Zdraví škodlivé je spíše její démonizace. Už staří Slované si konzervovali maso pro období nedostatku, oblíbili si slaninu, a později i její vedlejší produkt – vepřové sádlo. Hodnota tuku byla ohromná, prodávalo se vepřové sádlo stejně dobře jako drahé kožešiny a podobné zboží. Pro zajímavost před sto lety podle starých statistik úhrnná spotřeba vepřového sádla v bývalém Československu činila 65 000 – 85 000 tun za jeden rok, což je neuvěřitelné číslo. Během druhé světové války se pochopitelně spotřeba sádla zvýšila kvůli nedostatku másla.
Až postupem času se na trhu začaly objevovat rostlinné oleje mnoha značek, margaríny a jiné tuky neživočišného původu, které měly společné jedno: aby se dobře prodávaly, muselo se lidem namluvit, jak jsou strašně zdravé, zatímco vepřové sádlo je velmi škodlivé. Podařilo se. Stokrát opakovaná lež se stává nakonec pravdou a to bylo i v tomto případě. Za čtvrtstoletí poklesla spotřeba vepřového sádla a lidé upřednostňují výrobky, kde je uvedeno „Vhodné pro vaše srdce“.
Margaríny versus vepřové sádlo
V minulosti byla běžná snídaně chléb se sádlem a cibulí. No neumíme si představit reakci našich dětí, pokud bychom jim nachystali takovou svačinu, asi by ji od studu ve škole ani nevytáhly. V lidech se po čase zakořenily obavy z obsahu nasycených kyselin, bojí se nebezpečí zvýšení cholesterolu v organismu při častém používání vepřového sádla.
Kde je však pravda?
Jednoznačně je vepřové sádlo mnohem lépe stravitelným tukem. Velký problém margarínů je nevhodný poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, ve prospěch omega-6. V naší stravě je přebytek omega-6 MK a konzumace margarínů ho ještě navyšuje, nemluvě o přídavných látkách, které se do margarínů dávají, aby hmota dostala barvu a vůni másla. Zatímco vepřové sádlo neobsahuje nic, co by našemu tělu bylo cizí. Dokonce se svým složením se podobá olivovému oleji. 100 gramů vepřového sádla obsahuje přibližně 41% nasycených mastných kyselin, 58% nenasycených mastných kyselin a 10% polynenasycených mastných kyselin.
A co je nejzajímavější: V těchto 100 gramech vepřového sádla najdete jen 0,7 gramu (!) cholesterolu.
A proto se nemůžeme divit, že vědci po rozsáhlých výzkumech zjistili, že cholesterol obsažený v živočišných tucích nemá tak výrazný význam na rozvoj cholesterolu v krvi člověka, jak se původně předpokládalo.